zondag 29 juni 2008

elektronische beslaglegging deurwaarders

Het een en ander moet uit de cache komen! Want we willen niet dat het aan de grote klok komt te hangen!



Kamer akkoord met elektronische beslaglegging deurwaarders 20 mei 2008, behandeling wetsvoorstel - De Kamer gaat ermee akkoord dat deurwaarders elektronisch beslagkunnen leggen op loon, uitkering of bankrekening van iemand met schulden. Zo wil staatssecretaris Albayrak (Justitie) de Gerechtsdeurwaarderswet eenvoudiger en goedkoper maken.

Deurwaarders moeten voor een beslaglegging vaak de hulp inroepen van een werkgever, bank of uitkeringsinstantie. Deze omslachtige papieren procedure wordt vervangen door een elektronische. Is de informatie die deurwaarders zo verkrijgen echter wel goed beveiligd?, vragen Van de Camp (CDA) en De Wit (SP). Staatssecretaris Albayrak denkt van wel. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders ontwikkelt hiervoor een gesloten systeem dat geen gebruik maakt van wellicht onveilige e-mailadressen.

Door een wijziging van de Gerechtsdeurwaarderswet kunnen deurwaarders in de toekomst elektronisch bij het UWV achterhalen wie iemands werkgever is. Daardoor hoeven zij bij een loonbeslag geen gebruik meer te maken van handelsinformatiebureaus. Een goede zaak volgens De Wit, als deurwaarders deze informatie maar niet gebruiken voor hun gewone incasso's. Dat zou immers oneerlijke concurrentie betekenen met commerciƫle incassobureaus. Albayrak kan niet uitsluiten dat dit gebeurt, maar belooft te zorgen voor goede controle.

De Kamer stemt 27 mei over het wetsvoorstel. Als de Kamer het wetsvoorstel aanneemt, treedt het uiterlijk voorjaar 2010 in werking, aldus de staatssecretaris

1 opmerking:

Ruben zei

Altijd erg als er loonbeslag gelegd wordt! Hopelijk komen deze mensen er vrij snel weer vanaf.