maandag 5 juni 2006

P2P-programma


Erg leuk dat internet, je kan er VK mee bezoeken en er bovenal bestanden mee downloaden. Je kan er voor kiezen om muziek, films en software via een P2P-programma zoals LimeWire naar binnen te slurpen, maar helaas zitten daar maar al te vaak vervuilde bestanden met virussen en reclame tussen.

Om losse mp3’s te downloaden is een P2P-programma handig, maar daar blijft het ook bij. Voor de grotere bestanden, denk aan software, games en complete muziekalbums kan je beter het verbeterde P2P-systeem genaamd Bittorrent gebruiken.

Hierbij wisselt een grote groep gebruikers per gebruiker een stukje van een bestand uit, deze vorm van verspreiden wordt ook wel ‘seeden’ genoemd. Zo’n los stukje van een gebruiker downloaden heet ‘leechen’. Al deze losse stukjes, verspreid over meerdere gebruikers vormen samen het complete bestand.

Wanneer alle losse stukjes gedownload zijn en je download dus compleet is, word je binnen het Bittorrent-netwerk een ‘seeder’ die stukjes data aan anderen verspreidt. Om via het Bittorrent-netwerk te downloaden heb je een programma (zgn. client) en een torrent-bestand nodig, die te downloaden zijn vanaf verschillende sites. Klik hier voor een lijst met clients en torrent-sites.

Torrent-clients μTorrent (http://www.utorrent.com)
Shareaza (http://www.shareaza.com)
Azureus (http://azureus.sourceforge.net/)
Torrent-sites The Pirate Bay (http://www.thepiratebay.org)
Torrentspy (http://www.torrentspy.com)
MiniNova (http://www.mininova.org)
Demonoid (http://www.demonoid.com)
TorrentReactor (http://www.torrentreactor.net)

Geen opmerkingen: