Alle foute (her)keuringen van arbeidsongeschikten worden opnieuw bekeken door uitkeringsinstituut UWV. Het gaat om circa 30.000 dossiers van WAO’ers en 7000 mensen in de nieuwe, strengere WIA. De PvdA bepleit een „terugvalgarantie” voor oude WAO’ers die weer gaan werken.
Minister Donner (Sociale Zaken) heeft de herkeuringen dinsdag toegezegd aan de Tweede Kamer. Eerder wilde de bewindsman alleen de dossiers nogmaals bezien van arbeidsongeschikten die tegen hun beoordeling in beroep waren gegaan.
De Centrale Raad van Beroep oordeelde begin maart dat UWV bij het bepalen van arbeidsongeschiktheid niet mag uitgaan van een standaardwerkweek van maximaal 38 uur, zoals sinds 2004 praktijk is. Hierdoor hebben mensen met gemiddeld een langere werkweek sneller recht op een (hogere) uitkering.
Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP en GroenLinks eiste eerder deze maand dat Donner alle foute beoordelingen opnieuw bekijken. De minister wees toen nog op grote juridische gevolgen door deze uitleg van de uitspraak. Bovendien was volgens hem een groot deel niet tegen de keuring in beroep gegaan, omdat blijkbaar de (inkomens)schade niet groot genoeg was.
Donner schat in dat 30 tot 50 procent van de 37.000 beoordeelden gedupeerd zijn. UWV gaat nu de fout bij mensen die tegen hun beoordeling een bezwaar of beroep hebben lopen, met terugwerkende kracht corrigeren.
De groep die geen protest heeft aangetekend tegen de beoordeling, wordt actief benaderd door het uitkeringsinstituut. Als blijkt dat zij recht hebben op een hogere uitkering of dat deze ten onrechte is beëindigd, wordt dit hersteld vanaf het moment dat de Centrale Raad van Beroep de keuringen als niet rechtsgeldig heeft bestempeld.
De arbeidsongeschiktheid wordt bepaald aan de hand van het verschil tussen wat een werknemer ’normaal’ aan inkomsten had en wat hij met zijn aandoening nog kan verdienen. Maar sinds het in 2004 ingevoerde Schattingsbesluit geldt een werkweek van maximaal 38 uur als maatstaf bij het bepalen van de uitkering.
Dat besluit is volgens de Centrale Raad van Beroep niet rechtsgeldig, omdat de WAO (en de WIA) volgens de wet een verzekering is tegen inkomstenverlies door ziekte en daarbij tellen alle gewerkte uren mee. Volgens Donner is de maatstaf van een 38-urige werkweek door de uitspraak van het hoogste rechtscollege in de sociale zekerheid vervallen.
Om oudere WAO’ers te verleiden om te gaan werken, moeten ze volgens de PvdA vier jaar lang de garantie krijgen dat ze kunnen terugvallen op hun uitkering. In die periode moeten de inkomsten maar deels worden verrekend met de uitkering, zodat werken ook loont.
Tweede Kamerlid Heerts van de PvdA heeft dinsdag aan minister Donner gevraagd om hiertoe de oude WAO-wet aan te passen. Voor oudere WAO’ers (inmiddels 47 jaar en ouder) die door het kabinet zijn vrijgesteld van herkeuringen volgens nieuwe, strengere criteria, zou nu te weinig hulp zijn bij het vinden van een baan. Volgens de PvdA gaat het om een groep van ongeveer 450.000 personen.
Heerts maakt zich zorgen over de kansen van werklozen en mensen met een handicap of ziekte om uit de uitkering aan het werk te komen. Hij is ervan geschrokken dat uitkeringsinstituut UWV verwacht dat de komende vier jaar circa 375.000 mensen met een uitkering zeer moeilijk te bemiddelen zullen zijn. Daarom wil hij specifieke maatregelen voor deze groepen.
Volgens de PvdA’er is het nu voor oudere WAO’ers volstrekt onduidelijk of het salaris dat ze kunnen verdienen door het accepteren van een baan, opweegt tegen het verlies van (een deel van) de uitkering. „Dat maakt hen huiverig om weer aan de slag te gaan.” Hij verwacht dat „zeker tienduizenden WAO’ers” weer willen en kunnen werken door zijn plan.
Heerts wil dat de WAO’ers die gaan werken, pas na vier jaar worden herkeurd. Tevens moet de bijverdienregeling worden aangepast, zodat de werkenden van elke euro salaris minimaal 30 cent mogen houden. Ook moet UWV elk jaar -op 1 mei, de Dag van de Arbeid- alle betrokkenen een brief sturen waarin staat hoeveel ze mogen bijverdienen.
Kamerlid Van Hijum van coalitiegenoot CDA noemt het voorstel van zijn PvdA-collega „een interessante gedachte” om meer oudere WAO’ers aan de slag te helpen. „Veel hangt wel af van de uitwerking”, stelt Van Hijum. Maar hij is bereid om daaraan mee te werken.
Een woordvoerder van minister Donner wijst erop dat UWV aan WAO’ers die aan het werk gaan, al een proefperiode van maximaal drie jaar kan toekennen. „Dan wordt na de proefperiode bekeken of ze het werk ook echt aankunnen.” Wel wordt zolang al het verdiende salaris met de uitkering verrekend.
Bron: Reformatorisch Dagblad
zondag 6 mei 2007
wao
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten