vrijdag 23 december 2005

D600


De SGH-D600 is het nieuwe paradepaardje in het gsm-assortiment van Samsung. Het is voornamelijk een upgrade van de eerder door ons geteste

Tijdens het uitpakken van de quad-band SGH-D600 werden we meteen aangenaam verrast. Zoals de meeste mensen kunnen beamen is Samsung zeer zuinig met zijn meegeleverde accessoires. Deze keer is het net iets anders. Zo hebben we nu in plaats van de gebruikelijke grijze oplader, die niet echt past bij een zwart toestel, een mooie bijpassende zwarte oplader. Daarnaast hebben we ook een USB-datakabel, software om je toestel volledig te synchroniseren met de pc en 'last but not least' een videokabel. Met deze kabel heb je de mogelijkheid om de D600 op je televisietoestel aan te sluiten. Na aansluiting op de tv wordt het volledige menu afgebeeld op je tv.Je kunt je afvragen wat je hieraan hebt? Wel het kan een handig extraatje zijn om video's of foto's die je genomen hebt met je D600 te tonen aan vrienden in 'dia-stijl'. BeeldkwaliteitDe SGH-D600 heeft een TFT-kleurenscherm met 262.144 kleuren. Met een resolutie van 240 x 320 pixels is het scherm ook net iets groter dan bij de D500. Wanneer we de D600 aanzetten, merken we meteen een superieure beeldweergave op. Samsung is er duidelijk in geslaagd om nog een stapje verder te gaan qua beeldtechnologie op een klein toestel als de D600 (94 x 45 x 21 mm). Ook de D600 gebruikt het welgekende schuifmechanisme. Bij de D500 was dit niet van de beste kwaliteit. Jammer genoeg moeten we concluderen dat dit weer het geval is. Er blijft speling wanneer we het toestel open hebben geschoven. Dit geeft de indruk dat het gemakkelijk kan breken. Nog een vervelend puntje aan dit mechanisme is dat het mechanisme heel gemakkelijk openschuift wanneer je deze mobiel in je broekzak hebt zitten en eruit haalt wanneer je een oproep krijgt. Hierdoor wordt de oproep al meteen beantwoord. Bij de D500 werkte dit beter. De numerieke toetsen zijn wel verbeterd ten op zichte van de D500, ze voelen robuuster aan.
CameraDe D600 heeft een 2.0 megapixel camera met flash waarmee je zeer mooie foto's en video's kan nemen. De plaatsing van de camera is echter ongelukkig gekozen. Bij de D500 was de camera geplaatst achter het schermgedeelte. De camera wordt dan ook beschermd wanneer de mobiel wordt dichtgeschoven. Bij de D600 zit de camera niet meer aan de binnenkant. De camera wordt zo niet meer beschermd en wanneer je een foto wil nemen, ga je vlug een vinger op de lens plaatsen. Maximale resolutie van video's en foto's zijn respectievelijk 352 x 288 en 1600 x 1200 pixels. Dankzij de aanwezigheid van een uitbreidingsslot voor een Trans Flash-geheugenkaartje kan je het eerder kleine geheugen van 54 MB uitbreiden. Trans Flash biedt momenteel wel maar een maximumcapaciteit van 512 MB.


BedieningHet menu werd vooral visueel vernieuwd. Er blijven nog steeds overbodige stappen die je moet doorlopen om bijvoorbeeld een doodgewone sms te versturen. Wat we ook voor het eerste terugzagen op een Samsung-mobiel zijn ingebouwde externe luidsprekers. Bij de D500 kwam nog het onhandige luidsprekertje dat je extern moest aansluiten. Dit is vanaf nu volledig verleden tijd. De D600 heeft twee luidsprekers die stereogeluid vormen en die je kunt gebruiken tijdens het bellen of het afspelen van muziek via je ingebouwde MP3-speler. De aanwezige Bluetooth-voorziening werkte tijdens onze test naar behoren. Het is mogelijk om verschillende bestanden tegelijk te versturen. Tijdens de overdracht naar de pc ondervonden we toch nog enige problemen met deze functie. De beste oplossing hiervoor is gebruik te maken van de datakabel wanneer je meerdere bestanden gaat versturen. Enkele leuke extra's zijn de mogelijkheid tot openen van Excel-, PowerPoint-, Word- en PDF-bestanden. De D600 is verder standaard voorzien van drie games: Forgotten Warrior, Free Kick en Arch Angel. De Lithium-Polymeer batterij houdt het volgens opgave 3,5 uur uit tijdens gesprekken en tot 280 uur in ruststand. De adviesprijs van de Samsung SGH-D600 bedraagt 469,- euro.
ConclusieSamsung is er duidelijk in geslaagd de D500 succesvol te upgraden. Zo zijn de camera en de beeldweergave flink verbeterd. Het is echter wel jammer dat er nog te weinig aandacht werd besteed aan de bouwkwaliteit van de SGH-D600. Vooral het schuifmechanisme had best wat steviger gemogen.

Geen opmerkingen: